Nieuws

Wie is Cor Brugman?

door op 3 maart 2014

Cor Brugman is een bekende Doetinchemmer. Begin jaren 70 opende hij de deuren van zijn sportschool  The Crane op de Varseveldseweg. Zo’n 23 jaar lang heeft hij les gegeven in Kempo, Kick-boxing, Fitness enz. Velen kennen hem daar van. Ze hebben zelf bij hem getraind en vaak ook hun kinderen nog.

Hij had een zeer goede naam bij de CIOS opleiding. Zijn sportschool had regelmatig een stagiaire van het CIOS. Ook had hij regelmatig mensen van Revalidatiecentrum Roessingh uit Enschede die onder zijn leiding dan verder revalideerden.

Hij is trainer geweest van de Sport und Turn Verein Hutum Emmerich en der Rote Drache Kleve. Hij is ook Bundes trainer van Duitsland geweest voor het Kempo. Heeft een boek geschreven over zijn geliefde Kempo. In mei 1976 was hij de eerste Semi Prof  Kickbokser van Nederland

Na het sluiten van de sportschool heeft hij nog jaren lang trainingen gegeven en examens afgenomen. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en Belgie. Heeft als Professor Sifu Brugman naam gemaakt.

In de horeca was Cor een graag geziene gastheer (uitsmijter) bij deur. Zo had hij ook zijn eigen Café met een eigen beveiligingsbedrijf in Doetinchem. Dit was uniek voor Doetinchem. Hij was een voorloper voor de veiligheid binnen de horeca. Hij verzorgde opleidingen voor horeca-portier en sociale hygiëne dit zijn inmiddels Rijks-erkende opleidingen voor de Horeca.

Door zijn evenwichtige karakter hoefde hij zelden zijn kunnen te laten zien en kon met een gesprek een hoop oplossen. Cor heeft altijd een zwak gehad voor mensen die aan het randje van de samenleving staan. Hij is een sociaal bewogen mens en heeft een eigen stijl waarmee hij bijna iedereen kan benaderen. In zijn jonge jaren was hij zelf een onstuimig ventje die snel met de vuisten omhoog stond. Door de passie voor de sport is hij een gerespecteerd leraar geworden in verschillende bovenstaande disciplines.

In de jaren 90 heeft hij samen met zijn zoon een nachtcafé geopend. Het Swingcafé. Een gezellige Nederlandstalig café met veel bekende artiesten die graag bij hem optraden. Gezelligheid en met mensen bezig zijn loopt als een rode draad door zijn leven. In 2002 heeft hij vanwege gezondheidsredenen ook daar de deur gesloten.

Cor heeft zich ook jarenlang verdienstelijk gemaakt als trainer bij de Graafschap als krachtsport trainer in de tijd van Henk van Brussel. Ook Harry van Oosterhout vroeg regelmatig zijn hulp in bij de jeugd van de Graafschap. Hij is geen man die zich kan vinden in niks doen dus toen Kees van Harten het hem vroeg de Mini Manna te gaan doen zei hij daar geen nee tegen.

Dat doet hij samen met zijn vrouw vanaf 2007 tot heden en met hoop ik nog jaren te gaan Toen begonnen met een heel klein winkeltje en 3 vrijwilligers. Nu een hulpwinkel met meer dan 30 vrijwilligers, Stagiaires mensen die hun alternatieve straf vervullen. Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben een leuke dagbesteding.

Ondanks dat hij zwaar hartpatiënt is, progressieve artrose heeft en nauwelijks meer kan lopen is de mini manna zijn ziel en zaligheid. De mini manna is uniek in zijn soort net als Brugman zelf.

sherif

 

 

 

 

 

foto Sherif Behnasi.

2 Responses to “Wie is Cor Brugman?”

 1. Eddie Speijers schreef:

  Beste Cor,
  Via mijn broer Ron heb ik net zitten kijken naar je t.v. program de verandering.
  Het doet mij goed om je nog eens een keer te zien. Fijn dat je zo je verhaal kunt vertellen naar de ander toe. Ook mooi was het te zien dat je goed kunt na een vervelende tijd met je zoon.
  Toen ik die oude kempo filmpjes zag op internet van jou, deed mij dat wat. Ook ik heb nog filmpjes over vroeger van jou ergens liggen.
  De verandering in je leven naar het geloof heeft je gelukkig weer een mooi doel en veel nut gegeven waar aan jij je vast aan kunt houden. Mooi man.
  Ik zou het leuk vinden om eens een keer bij je een bakkie te komen doen. Als je het ook leuk vind dan kom ik langs.
  Laat maar weten. Anders gaat het je goed in de rest van je leven. Dat gun ik jou, want je was altijd een goed mens vond ik.

  Groetjes Eddie 0614553712

 2. johan schep schreef:

  Beste Cor.

  Een vriendelijke groet.
  Je hebt mijn hart geraakt. Ik ben zo dankbaar dat je een volgeling van de Heere Jezus bent geworden. Ik wil je bemoedigen met een boekje dat ik over mijn leven heb geschreven. Als je mij je adres stuurt dan ontvang je dat met vreugde. Iedere donderdag avond om half acht spreek ik over een Karakter van de Bijbel bij Family 7. Weet dat je geliefd bent Cor. Gods rijke zegen broeder van Johan Schep.

Geef een reactie

* = verplicht, e-mailadres wordt niet gepubliceerd.