Rode Kafé over het Welzijnswerk

Door Redactie op 22 februari, van 19:30 tot 22:30, Rode Kafé, Bilderdijkstraat 20, Doetinchem | Rode Kafé, Bilderdijkstraat 20, Doetinchem

Wim van de Graaf is actief in het welzijnswerk. Zijn doel is duidelijk te maken dat er een grote groep is die door het reguliere welzijnswerk niet wordt bereikt. Wie van werk de WW ingaat, komt vroeger of later vanzelf bij Laborijn en Sociale Zaken terecht. Wie van werk via de Ziektewet de WIA ingaat, komt niet in beeld bij Laborijn of de gemeente. Het gaat daarbij om mensen met een blijvende arbeidshandicap; hun aantal is groter dan de optelsom van WW en bijstand. Daarnaast gaat het om jongeren met een beperking die 18 worden. Daarmee gaat veel mis.

In contacten met het gevestigde welzijnswerk (in Doetinchem Buurtplein) blijkt dat daar expertise m.b.t. het sociale zekerheidsstelsel ontbreekt. Bovendien blijkt uit contacten met het management van Buurtplein dat het ook uitdrukkelijk beleid is om die expertise niet in huis te halen; het is medewerkers zelfs verboden burgers te helpen bij het maken van bezwaar tegen onjuiste UWV-besluiten. Tot mijn verbijstering was geen van de 50 medewerkers van Buurtplein vertrouwd met de ‘Kleine Gids Sociale Zekerheid’, hét handboek voor sociale zekerheid in Jip-en-Janneke-taal.

Gevolgen:
– aan belanghebbende burgers wordt daarmee een zelfstandig inkomen ontzegd
– terwijl de gemeente in plaats daarvan onnodig bijstandsuitkeringen moet verstrekken
– ook voor andere belangen van arbeidsgehandicapten ontbreekt het aan expertise (premievrije pensioenopbouw, transitievergoeding e.d.); daarvoor heb ik in de loop van vele jaren een 10-puntencheck arbeidsongeschiktheid ontwikkeld.
– bijzondere zorgen maakt Wim zich rond de Wajong-doelgroep; een recent rapport maakt duidelijk dat 1/3 van de UWV-afwijzingen onterecht is! Toch kunnen de aanvragende burgers niet met hun vragen bij Buurtplein terecht.