Door Redactie op 16 februari 2017

Avond over populisme in de Gruitpoort

Het idee is van theatermaker Jos Spijkers. Combineer een theaterstuk over populisme met een volwassen debat. Spreek er niet alleen schande van, maar heb het ook over mogelijke antwoorden en bespreek welke gevolgen populisme voor de komende verkiezingen én het besturen van ons land, de regio en de gemeenten heeft.

Op woensdag 1 maart, exact twee weken voor de landelijke verkiezingen, is het zover. Onder de titel: ‘Onderbuik en verstand, de avond van het Populisme’. Jos Spijkers onderzoekt in een eenmalige theatervoorstelling met 20 kleurrijke mensen de waarheid van De Boze Witte Man; Iedereen jaagt op hem. Zijn ontevredenheid staat centraal. Iedere politicus gebruikt hem, als een inbreker een koevoet, om de meeste stemmen te winnen bij de verkiezingen.

Na de pauze wordt het programma vervolgd met een tafelgesprek met vijf (ervarings)deskundigen. Dat gebeurt onder leiding van Erik Hagelstein, de vaste presentator annex debatleider van De Gruitpoort. Gasten zijn journaliste Wouke van Scherrenburg, burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek, de Doetinchemse wethouder Peter Drenth, PvdA-raadslid Ercan Kocyigit en oprichter Dirk Willink van Winterswijks Belang.

Uiteraard laten de gasten zich uit over het theaterstuk, maar ze staan ook uitgebreid stil bij de verkiezingen. Wat is het effect van populisme op kiezers en gekozenen, het functioneren van de democratie en de manier waarop de overheid functioneert?

Jos Spijkers is al jarenlang een geëngageerde regisseur en theatermaker. Hij maakte onder meer naam met ‘Een ander mens’, een aangrijpende voorstelling door mensen met niet aangeboren hersenletsel. Ook tekende hij voor succesvolle producties als ‘Koloniekak’, ‘Spek en bonen’ en ‘Aan de bak.’ Voorstellingen die je aan het denken zet en betrokken maakt. Theater dat zich midden in de samenleving plaatst en tot de verbeelding spreekt.
Erik Hagelstein is journalist, presentator en zanger. Hij is één van de vaste presentatoren van het maandelijks nieuwscafé in De Gruitpoort. Ook leidt hij themadebatten over onderwerpen als oud worden in de Achterhoek en radicalisering van jongeren.

De zaal in de Gruitpoort gaat woensdag 1 maart om 19.30 uur open. De theatervoorstelling begint om 20 uur. Reserveren is gewenst: www.gruitpoort.nl/bozewitteman