Brand in de Kamer: Gelderse op de bres voor Oost-Nederand

Door Redactie op 3 maart 2021

Kandidaat-Kamerlid Charlotte Brand (PvdA #15) gaat voor verandering in Den Haag. Ze vindt dat niet iedereen wordt gehoord in de Tweede Kamer: “Voor een goede afspiegeling van Nederland verdienen zowel Oost-Nederland als vrouwen meer aandacht in de politiek.

Wat de uitslag van de verkiezingen in maart ook wordt, één ding staat voor Charlotte (38) nu al vast: ‘’Het jaar 2021 moet het jaar worden met meer vrouwen, meer diversiteit en méér Oost-Nederland in de Tweede Kamer. Een sterk sociaal geluid uit onze eigen regio is juist nu hard nodig. Op 17 maart kunnen we Gelderland de aandacht geven die het verdient.’’ 

Een betaalbaar huis voor iedereen

Op dit moment zet Charlotte zich als PvdA-raadslid in voor de woonproblematiek. ‘’Iedere dag zie ik hoe belangrijk het is om betaalbaar wonen mogelijk te maken. De behoefte aan betaalbare huizen in Gelderland is enorm. Starters en mensen met een bescheiden beurs vallen op dit moment buiten de boot. Ook in de Achterhoek zie je nu de effecten van de ‘trek naar het oosten’, waarbij woningen worden gekocht door mensen met een flinke portemonnee, en dat gaat ten koste van de betaalbaarheid van huizen voor mensen uit de eigen regio.”

“Vooral jongeren zijn de dupe en dat moet anders. Ik vind dat iedereen een gelijke kans moet krijgen om een woning te kunnen kopen.” Het bouwen van extra huizen is volgens Charlotte niet genoeg. “Ook huurders moeten beter beschermd worden door vaste huurovereenkomsten en huisjesmelkers moeten worden aangepakt.”

Een school in de buurt en voorzieningen in de wijk

 ‘’Door mijn achtergrond in het onderwijs zie ik dagelijks hoe belangrijk het is dat onze kinderen de kans krijgen om zich te ontwikkelen, maar dat er nu teveel drempels bestaan. Het begint allemaal met een goede school in de buurt en een leraar voor de klas. Meer geld en waardering voor het onderwijs dus. Ook de bieb en andere sociale en culturele voorzieningen in wijken en dorpen zijn ontzettend belangrijk voor de gemeenschap en zorgen voor verbinding. En ook de acute zorg moet bereikbaar blijven. Deze voorzieningen moeten we overeind houden, juist ook in krimpregio’s.” 

Meer vrouwen in de politiek

Op dit moment is slechts 31 procent van de Tweede Kamer vrouw. ‘’Er staan meer vrouwen op de lijsten dan ooit. We kunnen samen geschiedenis schrijven: een Tweede Kamer die voor de helft uit vrouwen bestaat.’’ Voor Gelderland is dat Charlotte Brand op plek 15