Eigen handel eerst

Door Redactie op 25 maart 2019

Volgens de gasten van de tweede Tegenlicht Meet Up in het Rode Kafé wordt het een harde Brexit. Hierbij zal de financiële schade voor het Verenigd Koningrijk (VK) 56 miljard en voor Europa 44 miljard zijn. De gevolgen voor individuele bedrijven kunnen nogal verschillen. Volgens Hans van Ampting van Pas Reform, een onderneming dat “broederijtechnologie” exporteert en wereldwijd vestigingen heeft, zullen de gevolgen voor zijn bedrijf gering zijn. Een klein bedrijf wat nu niet gewend is te exporteren buiten de Europese Unie (EU) zal tegen veel meer problemen gaan oplopen.

De inmiddels demissionair geworden gedeputeerde Michiel Scheffer met Europa in zijn portefeuille gelooft dat Gelderland relatief weinig schade zal ondervinden van een Brexit. Gelderland exporteert voor ongeveer 1 miljard aan goederen naar het VK. Bijvoorbeeld fruit uit de Betuwe zal voor de inwoners over het kanaal 8 tot 13 procent duurder gaan worden. Maar ook import vanuit het VK zal hier duurder gaan worden. Dit omdat voor het VK de World Trade Organisation (WTO) importheffingen zullen gaan gelden. Binnen de EU zal men dan eerder voor Betuws fruit kiezen omdat dit dan relatief goedkoper dan het geïmporteerde fruit. Michiel Scheffer in Manchester geboren en deels opgegroeid voorziet grote economische gevolgen voor zijn voormalige “moederland”.

Fons de Zeeuw, manager van Oost NL, ziet dat er tientallen bedrijven die internationaal opereren en nu hun “gateway to Europe” in het VK hebben, deze ook gaan verplaatsen naar onze regio. Deze ontwikkelingsmaatschappij voor Oost-Nederland werkt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies Overijssel en Gelderland. Dit door met publiek geld te investeren. Het is met name actief in de segmenten voeding, energie, gezondheid en de technologie.
Ondanks dat de gevolgen misschien beperkt zullen zijn is het geen goede ontwikkeling voor het VK en de EU.

Op de vraag van de moderator van deze avond, John Kerstens, lid van de Tweede Kamer, wat een eventuele Nexit, (het uittreden van Nederland uit de EU) zal betekenen. Een door PVV en FvD gepropageerd idee, konden de gasten de economische gevolgen hiervan niet overzien.