Pokeren met de ziekenhuiszorg in de Achterhoek

9 mei 2020

Op dit moment staat de ziekenhuiszorg in de hele Achterhoek op het spel. We maken ons daar als PvdA Doetinchem ernstige zorgen over. Vanaf het begin van het jaar is er felle discussie over het verplaatsen van afdelingen van het SKB naar Doetinchem. Recent werd er vanuit Winterswijk zelfs gevraagd om het ontbinden van de fusie. Door de manier waarop de discussie nu wordt gevoerd, dreigen er negatieve gevolgen voor de hele Achterhoek. Wat ons betreft blijven deze risico’s onderbelicht.

Zowel Winterswijk als Doetinchem zijn op zichzelf te klein om een eigen ziekenhuis te hebben. Als beide ziekenhuizen samenwerken en bepaalde specialismen spreiden, voldoen we nog maar net aan de normen die zorgverzekeraars stellen voor de aantallen ingrepen. Een van de redenen om te fuseren was dan ook om minder zorg weg te laten lekken naar bijv. het Rijnstate. We hebben het hierbij dan niet alleen over efficiency en kosten maar ook over de kwaliteit van zorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan complicaties bij bevallingen. Beval je liever in een ziekenhuis waar maar twee stuitbevallingen per jaar uitgevoerd worden of heb je liever een ervaren specialist aan je bed die er bijna wekelijks mee te maken heeft? Wij weten het wel.

Door de fusie tussen de ziekenhuizen is het mogelijk om in de toekomst kwalitatief goede zorg in de Achterhoek te blijven aanbieden. Het betekent dat bepaalde taken in Doetinchem zullen worden uitgevoerd en andere in Winterswijk. Het betekent dat we getalenteerde specialisten kunnen aantrekken en behouden. Het voorkomt dat Doetinchem en Winterswijk veredelde prikposten worden.

Door de crisis bij Santiz en de roep vanuit Winterswijk om te defuseren staat alles op losse schroeven. Dat betekent dat het niet langer alleen gaat om het verplaatsen van afdelingen, maar om de vraag of er wel hoogwaardige, duurzame en nabije ziekenhuiszorg in de Achterhoek mogelijk blijft. Dat is een pokerspel met erg hoge inzet. Ondertussen hebben de partijen zich zo ingegraven dat een constructief gesprek niet meer mogelijk lijkt.

We zijn dan ook blij met de brief die de Burgemeesters in de Achterhoek aan de Minister hebben gestuurd. Hierdoor komt er een verkenner die met alle partijen in gesprek zal gaan. Dit traject is echter alleen zinvol als we ons aan het advies committeren. We willen daarom dan ook diezelfde Burgemeesters en alle (politieke) partijen met klem oproepen de uitslag van het rapport van de Minister te respecteren, ongeacht te uitkomst.

Want alleen zo kan iedereen in de Achterhoek nog zeker zijn van goede zorg!

Fractie PvdA Doetinchem

Steven Kroon, Marianne Kock, Ercan Kocyigit, Govert-Jan Pontier en Maarten op de Weegh

Waar ben je naar op zoek?