Duurzaamheid, milieu & afval

Door vandaag goed te zijn voor de natuur en onze omgeving, helpen we de dag van MORGEN! Waar anderen duurzaamheid als losstaand iets zien, ziet de PvdA deze uitdaging ook als kans op veel meer vlakken. Als kans om verschillen tussen arm en rijk te verkleinen (tegengaan energie armoede), als kans om nieuwe banen en opleidingen te creëren en als kans om iedereen mee te laten doen. Doetinchem versteend. Zowel in de wijken als ook in onze omliggende natuur. Meer groen in de stad helpt niet alleen tegen droogte, maar ook helpt het tegen oververhitting en helpt het wateroverlast te verminderen. Investeren in groen, zorgt dus naast voor een gezondere leefomgeving ook dat we minder last hebben de gevolgen van de klimaatverandering. Dus echt een keus van MORGEN!

Iedereen profiteert van verduurzaming
– Het terugdringen van de energielasten voor alle huishoudens en in het bijzonder voor minima is een concreet speerpunt. Hiermee gaan we de steeds groter wordende energiearmoede tegen.
– We zoeken hierbij naar creatieve oplossingen en stimuleren anderen dit ook te doen, door bijvoorbeeld “het beste idee van Doetinchem”
– Bij huishoudens met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum komen de energiecoaches langs, helpen met kleine aanpassingen en delen een energiebox uit. Hierin zitten duurzame producten zoals ledlampen een waterbesparende douchekop en tochtstrips om het huis direct energiezuiniger te maken.
– Later zal de energiecoach voor iedereen beschikbaar zijn.
– Voor particulieren die wel zonnepanelen willen aanschaffen, maar geen dak beschikbaar hebben, stellen we onder voorwaarden daken van publieke gebouwen beschikbaar. De AGEM kan hier een rol in spelen.
– We maken het aantrekkelijker voor particulieren om energie bij AGEM af te nemen. Dat levert AGEM namelijk een veelvoud van deze korting op. Dit bedrag komt dan weer deels terug naar de gemeenten, maar gebruiken we vooral voor de energietransitie en/of besparingsprojecten.
– We organiseren voorlichtingscampagnes om het gebruik van warmtepompen en zonnepanelen te stimuleren.
– Er komt een klimaat-abonnement voor het openbaar vervoer in de Achterhoek. De drempel en vooral het financiële omslagpunt om de auto te laten staan wordt daarbij veel lager. Zo geven wij echt invulling aan onze klimaatambities.

Energie opwekking
– Als uitgangspunt hebben we dat duurzame energieopwekking een mix is van verschillende vormen van energieopwekking. Dus voor onze gemeente is dat zowel wind- als zonne-energie.
– Qua afstand-, geluids- en overlastnormen hanteren we de standaard vanuit het RIVM.
– Omdat het echt groene karakter van biomassa-centrales nog niet vaststaat, heeft dit niet onze voorkeur.
– Als er in de buurt van je woning windmolens worden gebouwd, profiteer je mee. Dit bijvoorbeeld door lokaal eigenaarschap. Dit moet geen vraag zijn van investering van de omwonenden, maar een gegeven recht.
– De mate van inspraak en eigenaarschap is afhankelijk van hoe dicht je bij de windmolen woont. Dit eigenaarschap is gekoppeld aan de woning en niet aan de persoon. Dit zodat ook nieuwe mensen inspraak en dus voordeel blijven houden.
– Daarnaast worden huizen in de directe nabijheid van windmolens extra geïsoleerd. Dit om overlast te beperken.
– Om slagschaduw te beperken van windmolens, kan er voor gekozen worden windmolens op bepaalde tijden niet te laten draaien. (naar voorbeeld Hagenwind in Aalten). Maar dit is een keus van omwonenden. Vinden zij de voordelen (opbrengst) groter dan de last (schaduw) dan mogen deze gewoon draaien.
– We vinden dat AGEM niet alleen een doorgeefloket van energie moet zijn (wederverkoper), maar zouden ook graag willen onderzoeken of zij zelf energie kunnen opwekken. Zo maken we AGEM en de klanten van AGEM minder afhankelijk van de energieprijs op de markt, maar hebben we als Achterhoekse gemeenten ook een betrouwbare partner als het gaat om de energietransitie.
– Via de provincies wordt er bij alle gemeenten de vraag neergelegd voor de mogelijke bouw van een kerncentrale. Dit past wat ons betreft niet in onze gemeente.
– We onderzoeken of we de Varkensweide kunnen overdekken met zonnepanelen om zelf stroom op te wekken.

Natuur en biodiversiteit
– We gaan een actief bijenbeleid voeren. Bij elk nieuw project moet er in de ruimtelijke inpassing rekening gehouden worden met bijen en andere insecten door daarvoor eventueel speciale stroken voor aan te leggen.
– Daarnaast wordt gekeken of we de bermen van bloemen kunnen voorzien om de biodiversiteit vergroten.
– Er komt een aparte nota-dierenwelzijn. Hierin leggen we als gemeente vast hoe we het welzijn van alle dieren in onze gemeente behouden en verbeteren.
– Verplichte herplant bij bomenkap. Voor elke boom die wij als gemeente kappen, planten we minimaal 1 boom terug. Dit bij voorkeur zoveel mogelijk in nabijheid van de gekapte boom en zoveel mogelijk van gelijke grootte.
– Ook bomenrijen worden zoveel mogelijk in stand gehouden, dit om zo een optimaal leefklimaat te behouden voor vogels en vleermuizen.
– Behoud en waar mogelijk versterking van het groene karakter van onze gemeente is uitgangspunt in ons ruimtelijk beleid;
– De gemeente verplicht Sité, BuHa en bedrijven die nog gebruik maken van gif
– zoals glyfosaat – om hier per direct mee te stoppen.
– Burgers laten we participeren over de ideeënvorming over natuur en biodiversiteit.
– De gemeente informeert inwoners over het belang van gifvrij en bij- en vlindervriendelijk tuinieren.

Groene Wijken
– Een groenere wijk is een blijere wijk. We gaan, daar waar mogelijk, meer groen in de wijken zetten. Dit zorgt voor meer koelte in de zomer bij hoge temperaturen en bij de afwatering bij hevige regenval.
– Dit doen we door samen met inwoners, ondernemers en scholen in de wijk in gesprek te gaan en te kijken naar ieders wensen en oplossingen.
– Duurzame initiatieven, zoals eco-wijken, tiny-houses en off-grid woningen worden gestimuleerd.
– Natuur-inclusief bouwen wordt de norm voor gemeentelijke projecten. Bouwen waarbij het gebouw onlosmakelijk is verbonden met de natuur. Denk bijvoorbeeld aan groene daken, dakpan met nestkast. *
– We stimuleren het afkoppelen van het hemelwaterafvoer door daarvoor een gratis regenton ter beschikking te stellen.
– Ook wordt het op een aantal momenten per jaar mogelijk om tegels om te ruilen voor tuinaarde of zelfs beplanting. Op deze manier stimuleren we dat mensen minder bestrating nemen in hun tuin en dus meer groen.
– Wanneer er in een wijk renovatieplannen zijn, dan wordt standaard gekeken naar energiebesparende en/of energie opwekkende oplossingen.

Energietransitie en werkgelegenheid
– We zetten actief in op omscholing en helpen mensen, die uit de door de coronacrisis getroffen sectoren afkomstig zijn, zo aan duurzaam en waardevol werk in de energietransitie.
– We richten samen met het Graafschap College en werkgevers een regionaal opleidingscentrum voor duurzame installatietechniek op. Hier kunnen onze jongeren een praktische opleiding volgen, zij kunnen hun kansen op betaald werk vergroten en bijdragen aan de verduurzaming van onze gemeente.
– We zetten energiecoaches in voor de verduurzaming in onze gemeente. Dit zijn publieke banen (basisbanen). We leiden energiecoaches op om samen met hun buren uitvoering aan de verduurzaming van hun eigen huis en buurt te geven. Zo snijdt het mes aan twee kanten: banen voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt en energiecoaches voor de wijk.

We geven als Doetinchem het goede, groene, voorbeeld
– In afzienbare tijd koopt de gemeente 100% duurzaam in en worden gemeentelijke panden energiezuiniger gemaakt;
– Bij alle nieuwbouw woningen die er gerealiseerd worden (zowel koop als sociale huur) wordt gestreefd naar nul-op-de-meter. Dit betekent dat ze hun eigen energie opwekken en goed geïsoleerd zijn.
– Omdat dit met name voor de sociale huur vrij kostbaar wordt, overleggen we met Site hoe we dit kunnen financieren. Dit omdat we hiermee ook energiearmoede voorkomen.
– Wij willen meer toe naar zelfbeheer van de openbare ruimte. De openbare ruimte is niet van het gemeentebestuur maar van de inwoners. Hierbij kan vijf procent van het onderhoudsbudget door onze inwoners zelf wordt ingevuld.
– We zetten alles op alles om zonnepanelen op daken en andere
besparingsmogelijkheden mogelijk te maken. Richting particuliere woningbezitters maar ook huurders. Elk openbaar gebouw waar het kan,
heeft binnen vier jaar zonnepanelen op het dak. Dergelijke afspraken worden ook gemaakt met ondernemers op bedrijventerreinen.
– Bewonersinitiatieven op het terrein van duurzaamheid, zoals lokale energiecoöperaties, verdienen onze steun.
– We voeren de duurzaamheidscheck in bij alle raadsvoorstellen. Dat betekent dat er bij ieder raadsvoorstel een stukje tekst komt waarbij beschreven wordt hoe dit beleid past in ons duurzaamheidsbeleid en welke afwegingen hierbij zijn genomen ten gunste van het milieu en de natuur.
– Onze gemeente koopt 100% duurzame stroom in. Ook onze leveranciers en subsidie-ontvangende organisaties zetten we hiertoe aan.
– We voeren een duurzaamheidstoets bij ons inkoop- en aanbestedingsbeleid in. Voortaan koopt de gemeente alleen nog in bij partijen, die circulair en duurzaam werken.
– Tankstations en andere (mogelijk) vervuilende bedrijven horen niet in of naast natuur. Als gemeente maken we duidelijk beleid hier op, om de schaarse kwetsbare natuur die we hebben, te beschermen.
– Uit steeds meer onderzoeken komt naar voren dat we minder moeten consumeren en meer moeten hergebruiken. Een sterke circulaire economie en het gelijktrekken van regels, subsidies, voorkeuren voor alle kringlopen hoort daarbij. Het uitsterfbeleid van Kringlopen draaien we dan ook terug.

Milieu- en afvalbeleid
– Situaties zoals de gifvaten van Rutgers Milieu willen we koste wat het kost voorkomen. We gaan een strakker milieubeleid voeren, waarbij de mens voorop staat en niet de belangen van de ondernemer.
– We gaan bedrijven die mogelijk een risico vormen voor de volksgezondheid intensiever en vaker (onaangekondigd) controleren.
– De hondenbelasting kan wat ons betreft naar beneden.
– We willen dat de openbare afvalbakken vaker geleegd worden. Dit om vervuiling en verloedering tegen te gaan.
– Bewoners kunnen suggesties doen waar ze een afvalbak willen. Als ze als omwonenden zelf zorgdragen voor de lediging stimuleren we dit extra.
– Ons afvalbeleid kan eerlijker en socialer. Dus betalen per plaatsing aan de weg, maar wel meer rekening houdend met het inkomen.

* Naar het onderzoek: Aan de slag met natuurinclusief bouwen(2010). Natuur en milieu federatie, in
opdracht voor de provincie Zuid Holland, via https://milieufederatie.nl/wpcontent/uploads/sites/14/2019/09/20190823-Aan-de-slag-met-natuurinclusief-bouwen.pdf