Tijdens de door de PvdA Montferland georganiseerde 1 meiviering in Didam werd Daan Bod gehuldigd. Hij is met 65 jaar het langste lid en ontving een speciale speld. De overige jubilarissen zijn Els Kaper-Klaver (50 jaar lid), Herman Beerling (50 jaar), Hielke en Alie de Boer (beide 50 jaar), Alain van de Haar (25 jaar), de heren Popov (25 jaar) en Koster (25 jaar). Zij konden om verschillende redenen niet aanwezig zijn en ontvangen de speld op een later tijdstip. Bij Daan Bod willen we even wat langer stilstaan.
Daan was tot voor enkele jaren actief lid van onze vereniging en aanwezig bij diverse campagnes en adviseerde meermaals de raadsleden bij hun werk. De inmiddels 90 jarige Daan moet het nu rustiger aan gaan doen. Hij woont al meer dan 40 jaar in de wijk Overstegen en hij woont er graag. Vanaf zijn flatwoning, op acht hoog, kijkt hij uit op het natuurgebied Montferland. Hij heeft alle voorzieningen bij de hand. Deze wijk heeft veel aan hem te danken. Hij was jarenlang voorzitter van de wijkraad, betrokken bij de ontwikkeling van Natuurpark Overstegen. Hij heeft Overstegen, de eerste serieuze uitbreidingswijk van Doetinchem, zien groeien. Met journalist Jan Bik van de Gelderlander maakte Daan ooit een boekje over de wijk.
Hij is geboren in Nijverdal, welzijnswerker van beroep. Zat twee jaar in de gemeenteraad van Doetinchem. In 1970 kwam Daan naar de Achterhoek. In Doetinchem maakte hij zich hard voor het buurt- en clubhuiswerk. In Overstegen liep een moeizaam initiatief om een wijkcentrum te bouwen. Toen de Interkerkelijke Stichting er subsidie voor kon krijgen werd de Daele gebouwd. Als kopie van een al bestaand wijkcentrum in Nunspeet. Daan bleef in de Achterhoek werken en verhuisde in 1975 van Bathmen naar Doetinchem. Hij ging werken voor de Stichting Gelderland voor Maatschappelijk werk, als stedelijk opbouwwerker.
De samenstelling van de wijk is sindsdien echter behoorlijk veranderd. Door de vergrijzing verdween veel speelgelegenheid. Nu is er juist weer een omgekeerde beweging aan de gang. Veel jonge gezinnen ontdekken Overstegen. Daarmee is er weer behoefte aan speelvoorzieningen. Iets waar veel bewoners zich nu weer voor in willen zetten. En zo verandert de wijk voortdurend.”
Vindt Daan dat de wijk achteruit gaat? “Ik zou eerder zeggen dat de wijk voortdurend verandert. En dat ligt aan allerlei dingen. In sommige delen van Overstegen zijn veel bewoners met een GGz-achtergrond komen wonen. De opgave is dan om deze mensen beter met de buurt te verbinden. Daarnaast zijn er relatief veel goedkope woningen, waar mensen soms maar tijdelijk wonen. Of waar gezinnen komen te wonen die het (tijdelijk) moeilijk hebben, bijvoorbeeld financieel. Hun energie gaat dan uit naar overleven en minder naar hoe het in de buurt gaat. Of hoe hun tuin eruit ziet.” Soms zijn er ook gemakkelijke oplossingen, denkt Daan. Bijvoorbeeld om de wijk een mooiere entree te geven. “Als je nu van de Rondweg afkomt, op de splitsing van de Normandiëstraat, kijk je tegen schuttingen aan. Dat is nu het eerste beeld bij onze wijk. Vroeger was dat open en zag het er vriendelijk uit. Je keek dan tegen de tuinen aan, zag er van alles bloeien en groeien. Ik snap best dat mensen privacy wensen, maar het is me ook een beetje een doorn in het oog.”
Met dank aan ABCD Overstegen.