Raadsvergadering donderdag 27 januari

28 januari 2022

In deze raadsvergadering hebben we een aantal actuele thema’s besproken en we hebben het uitgebreid gehad over de omgevingsvisie die er aan komt. Een onderwerp wat abstract klinkt, maar wat straks heel praktisch veel invloed heeft op hoe onze buurt en straten eruit gaan zien. 

Allereerst de actuele onderwerpen. We hebben gesproken over het tekort aan personeel in de kinderopvang. D’66 stelde voor om meer in te zetten op de werving van nieuwe medewerkers. Wij hebben aandacht gevraagd voor de groepen waar veel kinderen zitten die extra begeleiding nodig hebben door een taal- of ontwikkelingsachterstand. Hier zou het eerste extra personeel bij moeten en misschien moeten we de formatie op die groepen wel uitbreiden. 

In de Achterhoekraad hebben we al gesproken over de Noordtak van de Betuweroute. Afgesproken is dat er verschillende alternatieven zouden worden onderzocht en nu lijkt het erop alsof de Achterhoek al gekozen is. Eensgezind zijn we ook in de Doetinchemse raad dat dit zo maar niet kan en ook wij hebben onze landelijke fractie hierop gewezen.

Tot slot dan de omgevingsvisie. Die is nog niet klaar maar in aanloop daar naartoe stellen we een agenda op met een aantal speerpunten. Wij kunnen ons niet helemaal vinden in de punten die het college noemt en wij hebben zelf in de raad onze eigen prioriteiten toegevoegd. De PvdA-fractie vindt het belangrijk dat we beter gaan spreiden in de gemeente. Dat betekent dat we verschillende woningtypes in de wijken gaan bouwen en dat we de energie-opgave en de huisvesting van vluchtelingen en daklozen eerlijker spreiden over de gemeente. Nu is er vaak een concentratie van bepaalde woningen en voorzieningen in wijken als noord en daar willen wij verandering in brengen. 

In de hele gemeente willen we een prettige leefomgeving bieden en dat hangt samen met ons tweede punt: zorgen voor een groene inbedding van woningen. Door de klimaatverandering en de energiecrisis erg belangrijk wat ons betreft. Deze 2 punten wilden we toevoegen aan het voorstel maar een groot deel van de andere fracties vonden het te vroeg en willen wachten op het collegevoorstel. Een terugkerend punt van discussie in onze raad: wil je als raad sturen aan de voorkant of volgen waar het college mee komt. Wij kiezen voor het eerste.