Hulphond steeds meer welkom

Door Natasja Veldhuis op 11 februari 2023

Samen met Saskia Kuipers was ik enkele zaterdagen op pad. Met dezelfde missie; bewustwording creëren over een goed toegankelijke openbare ruimte, in de breedste zin van het woord. En in dit specifieke geval over de toegankelijkheid van hulphonden. Reden voor deze missie waren berichten over het weigeren van hulphonden.

Het weigeren van een hulphond kan ook te maken hebben met onwetendheid en onbegrip. Misschien is niet iedereen zich bewust van wat een hulphond is en betekent voor diegene die er een heeft. Hulphonden zijn namelijk professionele opgeleide honden die mensen met een beperking helpen bij meer vrijheid en een zelfstandiger leven.

Veel ondernemers gaven aan graag een sticker van “een hulphond is welkom” van ons aan te nemen. Ook gaf dat verrassende gesprekken waarin er de ene keer verbaasd gereageerd werd, want natuurlijk is een hulphond welkom. De andere keer bleek dat er geen sticker geplaatst mocht worden vanwege het beleid van het hoofdkantoor en de medewerkers dit beleid, tegen hun eigen gevoel in, moeten opvolgen. Dat hoofdkantoor kan natuurlijk binnenkort een mail van ons verwachten.

Maar ook goede en informatieve gesprekken over het toelaten van een hulphond bij ondernemers waar er met etenswaren wordt gewerkt. Ondernemers zijn soms angstig voor een boete van de NVWA. Gelukkig konden we goed uitleggen dat dit een onnodige angst is. Hulphonden mogen overal komen waar klanten/bezoekers ook mogen komen. In een restaurant, in een eetcafé, een bakkerij of een supermarkt zijn hulphonden net zo welkom en, ook volgens de NVWA, net zo toegestaan als elke andere bezoeker of klant. Echter, in de keuken, in de ruimte waar het voedsel wordt bereid, zijn ze niet toegestaan.

Al met al waren het weer fijne, leuke en verhelderende gesprekken, konden er weer een aantal nieuwe stickers geplakt worden en groeit de bewustwording!

Wilt u ook een sticker voor uw bedrijf of onderneming, mail dan naar [email protected]

Bedrijven die inmiddels een sticker hebben zijn:

Gaabs

Blokker

Primera Doetinchem

Schuurman Schoenen

Goodies en Moodies

De tondeldoos

Donna Pui

Daily’s

Wil Klaasen mode

Meester Mokka

Stadscafe Simons

De Betovering

Meer informatie op https://www.hulphond.nl/

Natasja Veldhuis

Natasja Veldhuis

Vanuit haar persoonlijke ervaring betrokken geraakt bij de politiek. Vond bij PvdA het meest herkenning, daar gaat het om iedereen ongeacht achtergrond. Die betrokkenheid is gegroeid tijdens de cursus politiek in actie. Zelf zegt zij ‘ik heb nog veel te leren’. Haar kracht is haar verfrissende kijk op de politiek en haar doelgerichtheid. Ze praat

Meer over Natasja Veldhuis