Over het bijzondere van ‘gewoon’!!

14 maart 2022

Een bedankje voor Astrid, Saskia en Houkelien.

Vorige week, 8 maart, was het weer internationale vrouwendag. Een moment dat je als vrouw bedenkt dat het jammer genoeg nog steeds nodig is: Aandacht voor vrouwenrechten. Ook de PvdA vrouwen uit Doetinchem vinden dat. Want we zien om ons heen dat huiselijk geweld blijft, het neemt in Nederland zelfs toe. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd en onderbetaald in de politiek en het bedrijfsleven. En dan hebben we het alleen nog maar over Nederland, op veel plekken op de wereld is het nog veel droeviger gesteld met rechten van vrouwen, denk aan zaken als kiesrecht en een opleiding. 

Dit jaar besluiten we aandacht te geven aan drie vrouwen die zich met hart en ziel inzetten voor de samenleving, vaak in een meer onzichtbare rol. Wij vinden dat dit een podium verdient. Na kort overleg hadden we al snel drie vrouwen gekozen die we 8 maart hebben bezocht met een cadeautje en natuurlijk een roos. 

We bezoeken eerst Astrid Huntink. We hebben met haar gesproken over de wijk Overstegen waar zij woont en de overlast waar we regelmatig over in de krant lezen. Astrid is verbaasd en ontroerd dat we aan haar denken maar voor ons is zij een vanzelfsprekende kandidaat. Gaan staan op het moment dat het onveilig is in je buurt, dat is niet vanzelfsprekend en ook moedig. Letterlijk buiten gaan staan als er wat aan de hand is en in gesprek blijven met haar buren en met de jongeren. En figuurlijk gaan staan tegenover de gemeente, politie en de professionals die vaak niet luisteren. Astrid: ‘Op een gegeven moment was de maat vol en ben ik brieven gaan schrijven en in actie gekomen. Ik vind dat eigenlijk helemaal niet bijzonder.’ Nou wij wel Astrid!

Het tweede gesprek was met Saskia Kuipers. Saskia is al een hele tijd afhankelijk van een rolstoel en andere hulpmiddelen om zelfstandig te kunnen leven en ze heeft dus veel ervaring met de gemeente en de WMO. Vanaf de decentralisatie loopt zij regelmatig vast in de systemen en de stroperige manier van werken. Het kost haar veel tijd en energie maar ze zoekt alles uit en kan goed voor zichzelf opkomen. Saskia: ‘Ik red me wel, jammer dat het zoveel tijd en energie kost maar ik geef niet op. Ik weet alleen dat veel mensen het wel opgeven en niet overzien. Daarom blijf ik misstanden aankaarten bij politiek en instanties en help mensen die daar niet toe in staat zijn.’ Voor de PvdA-fractie is ze een waardevolle informatiebron omdat ze ons al jaren op de hoogte houdt van haar ervaringen. Niet omdat we iets voor haar moeten doen, maar om het beter te regelen voor anderen. 

Houkelien Maatman tot slot is vanaf jongs af aan van betrokken bij Doetinchem en de buurt waar ze woont. Houkelien: ‘Het is voor mij belangrijk dat alle mensen dezelfde kansen krijgen ongeacht hun kleur of afkomst.’ Dat blijkt ook uit haar eigen leven, zowel in haar werkzame leven als in haar vrije tijd. Ze was betrokken door haar werk bij Buurtplein, nu bij Sité en ze is onder andere ook als vrijwilliger betrokken bij Doetebol, de natuurspeeltuin bij de rondweg.  Zij zet zich overal vol overgave voor in met veel oog voor verbinding in de wijk. Typerend voor haar is dat ze dat niet bijzonder vindt, maar eigenlijk heel gewoon. Dit hebben we vaker gehoord vandaag en zijn wij uiteraard niet met haar eens.

Drie krachtige vrouwen met hart voor de samenleving, die dagelijks veel tijd en energie investeren in hun buurt of stad. En dat dan ook nog vanzelfsprekend vinden. Een voorbeeld voor ons allemaal.