Teleurstellend

Door Maarten op de Weegh op 15 april 2022

Wat hebben wij een fantastische campagne gehad en daarmee ook een fantastische uitslag. We blijven met 4 zetels de tweede partij van Doetinchem. Tijdens de campagne hebben we ons neergezet als betrokken, benaderbaar en ook sterk inhoudelijk. Door het enthousiasme en alle inzet van iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen hebben we dit kunnen doen.

Waar lokale partijen gewonnen hebben, Partij voor Lokaal Maatwerk PvLM (+2), GemeenteBelangen Doetinchem GBD (+1) en Lokaal Belang Doetinchem LBD (+1), zijn er natuurlijk ook ‘verliezers’. Alle landelijke partijen (met uitzondering van PvdA en VVD) verliezen namelijk. Deze trend, zagen we 4 jaar terug ook al landelijk en dat zet zich nu ook door in Doetinchem. Met daarnaast de komst van Forum voor Democratie FvD (1 zetel) verwachten wij dat er veel zal veranderen in de dynamiek van de gemeenteraad.

Na de verkiezingen hebben raadslid Govert-Jan Pontier en ik een gesprek gehad met de informateur, CDA-kamerlid Jaco Geurts. In onze ogen een prettig gesprek, waarin we openhartig hebben gesproken over de uitslag, onze passie om het begrip “sociaal” nog vaker terug te laten komen en ook coalitie-deelname. Onze voorkeur ging daarbij uit naar een brede coalitie van zowel links als rechts, met een voorkeur voor landelijke partijen. Dit vanwege betrouwbaarheid en koersvastheid, maar ook op basis van inhoudelijke gronden.

Woensdag 6 april jl. heeft Jaco Geurts zijn bevindingen gepresenteerd. Hierin kwam naar voren, welke partijen in zijn ogen de meest kansrijke coalitie kunnen vormen. Wat door sommigen na de uitslag al gevreesd werd, gaat dit over ‘rechts’. Met een minimale meerderheid van 16 van de 31 zetels worden nu de onderhandelingen gestart tussen CDA (5), VVD (4), D66 (3), GBD (3) en ChristenUnie/SGP (1). Met 4 rechts georiënteerde partijen en een wat kleinere progressieve middenpartij (D66), maken we ons zorgen over het komende beleid.

We zijn teleurgesteld en zelfs wel wat verdrietig over deze conclusie. In onze ogen doet dit geen recht aan de uitslag en geen recht aan hoe wij ons de afgelopen periode hebben opgesteld. In het tweede scenario dat wordt voorgesteld door de informateur worden wij wel genoemd. Alleen verwachten wij dat voornoemde 5 partijen er met elkaar uit gaan komen. Immers, 4 van deze partijen werkten al 8 jaar samen en GBD wil ontzettend graag meedoen.

Tevens heeft D66 aangegeven terughoudend te zijn over een mogelijke samenwerking met de PvdA-afdeling Doetinchem, omdat D66 naar eigen zeggen de afgelopen periode ‘een aantal keren onaangenaam is verrast’. We herkennen dit beeld met betrekking tot D66 totaal niet. In de aanloop naar de verkiezingen hebben we juist mooie gesprekken gehad met vooral Jorik Huizinga (lijsttrekker D66) over samenwerking, vernieuwing en broodnodige verandering. Dus deze zinsnede kwam voor ons ook echt uit de lucht vallen.

Tijdens de avond van de presentatie (6 april jl.) ben ik onder andere naar D66 gegaan om ze te feliciteren. Toen gaf Jorik aan, dat het goed was om binnenkort eens af te spreken. Op dit initiatief wachten wij nu. We vinden het daarom ontzettend spijtig dat ervoor gekozen is, om de eerder genoemde uitspraak niet direct met ons te delen, maar wel daarmee naar buiten te treden. Dit staat voor ons in schril contrast met hoe je politiek dient te bedrijven, maar vooral ook hoe wij dachten dat onze verhouding met D66 is. We wachten dit gesprek af en hopen dat de deuk in de relatie op deze manier hersteld kan worden, en dat het geen barst wordt.

Terwijl de andere partijen onderhandelen, rest ons niets anders dan ons constructief op te stellen. De komende weken staan vooral in het teken van het inwerken van de nieuwe raad. En hoewel er geen officiële onderwerpen voor de raadsvergadering van eind april op de agenda staan, zijn wij wel voornemens deze vergadering weer rood en sociaal in te kleuren. Dit zoals wij dat de afgelopen 4 jaar gedaan hebben en dus ook de komende 4 jaar zullen doen.

Ondanks de domper van (waarschijnlijk) geen coalitie-deelname hebben wij (José Teunissen, Govert-Jan Pontier, Natasja Veldhuis en ik) er ontzettend veel zin in. Ons sociaal democratische hart klopt sterker dan ooit. Steeds meer mensen willen aanhaken bij de fractievergaderingen, er komen meer jonge en nieuwe leden bij en onze handen jeuken om van Doetinchem weer de sociaalste gemeente van Nederland te maken.

P.S.: Het volledige rapport van de informateur is hieronder te downloaden.

Rapportage informateur Jaco Geurts Doetinchem

 

 

 

 

 

Maarten op de Weegh

Maarten op de Weegh

Maarten op de Weegh is fractievoorzitter en lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Daarnaast zit hij in het bestuur van de Voedselbank in Doetinchem, is betrokken bij tal van projecten om minima in Doetinchem te helpen, werkt in de GGZ en is vader van 2 prachtige dochters. Maar bovenal is hij ontzettend gepassioneerd. Maarten heeft zich

Meer over Maarten op de Weegh