Toekomstbestendige ziekenhuiszorg voor hele Achterhoek

28 mei 2020

Het is de afgelopen weken een hele klus geweest om feiten van fictie te onderscheiden in wat ondertussen een echte Achterhoekse ziekenhuissoap is geworden. En helaas is dit geen tv-soap die luchtig vermaak biedt, maar staat er heel wat op spel waarbij als we niet uitkijken alle inwoners uit de Achterhoek de dupe worden. Qua zorg draaien de ziekenhuizen van Santiz mee in de top van de lijstjes, maar helaas geldt dat niet voor het bestuur en de Raad van Toezicht (RTV) met als triest dieptepunt de onder toezicht stelling deze week. Hoe heeft het zover kunnen komen? Het begon in december met een bericht dat er een aantal afdelingen vanuit Winterswijk naar Doetinchem zouden gaan op termijn. 

Natuurlijk snappen wij de zorgen en de vragen die dit opriep in Winterswijk. Het is belangrijk dat er in de hele Achterhoek zorg dichtbij en van goede kwaliteit blijft. Ook in het oosten van de Achterhoek. Wij stonden en staan hiervoor als PvdA en hebben dan ook de motie in de Achterhoek raad ondersteund die de board opriep zich hiervoor in te zetten. Goede zorg op kwalitatief hoog niveau voor iedereen, zodat er niet 20% van de zorg weglekt naar Arnhem en Enschede. Zodat wij in de Achterhoek in staat zijn aantrekkelijk te blijven voor specialisten en zorgpersoneel. Zodat wij de inwoners in de regio zelf kunnen helpen en hierdoor de leefbaarheid in onze mooie maar vergrijzende Achterhoek vergroten. Tot zover waren we het eens.

De route die er alleen daarna werd gekozen door de Winterswijkse specialisten, stichting behoud SKB en ook de Winterswijkse politiek, daar raakten ze ons kwijt. Halsoverkop kiezen voor een overhaaste defusie, angstscenario’s schetsen die insinueerden dat Winterswijk de nieuwbouw van Doetinchem zou moeten bekostigen. Gegoochel met cijfers: de miljoenen vlogen ons om de oren net als de honderden arbeidsplaatsen die verloren zouden gaan.

Gelukkig hebben we afgelopen dinsdag tijdens de luisterzitting iets meer duidelijkheid en feiten boven tafel kunnen krijgen door de weloverwogen analyses en opvattingen van experts en betrokkenen. Aangevuld vanochtend in de krant met een duiding van de kosten van de nieuwbouw in Doetinchem. Het heeft bij onze fractie tot de conclusie geleid dat het verreweg het beste is voor iedereen als Santiz gefuseerd samen verder gaat. Dat we veel meer ambitie en toekomstperspectief hebben als we in plaats van 80% bijna alles zelf kunnen uitvoeren in de regio. En dat we daarmee een aantrekkelijk zorgklimaat scheppen, zowel voor specialisten en zorgpersoneel als voor de inwoners. 

Uiteraard snappen we ook dat allereerst het vertrouwen terug moet, dat is nu over en weer ver te zoeken. En daarvoor moeten we tijd en rust hebben. De verkenner is een goede stap en wij zijn bereid open in dit traject te stappen en onze commitment uit te spreken aan de uitkomst. Ook als die misschien anders is dan wat wij graag zouden willen. Dat is nu eenmaal de consequentie van commitment. Wij hopen echt dat dat ook voor de andere partijen geldt, dat is op dit moment de enige weg die wat kan opleveren lijkt ons. We moeten uit de loopgraven. Vandaar dat het vanavond ook specifiek in de motie staat.

Tot slot vinden wij het een goede stap dat we naast de gesprekken over de toekomst van Santiz en de fusie ook verdergaan met de nieuwbouw. Het is ons duidelijk geworden dinsdag voor zover we dat nog niet wisten dat deze nieuwbouw hard nodig is, of we nu samen verder gaan of niet en dat uitstel veel geld kost. Wij vragen het college en andere stakeholders om zich maximaal in te zetten om zo snel mogelijk die schop in de grond te krijgen zoals het door Santiz verwoord werd dinsdag. Onze steun hebben jullie.

Ingediende motie

 

Afbeelding van Sasin Tipchai via Pixabay